De wijk

wijk10Door de samenvoeging van de gemeenten Haarzuilens, Vleuten, Oudenrijn en Veldhuizen ontstond op 1 januari 1954 de gemeente Vleuten-De Meern. Deze gemeente werd op 1 januari 2001 samengevoegd met de gemeente Utrecht.
De voormalige Polder Rijnenburg maakte oorspronkelijk deel uit van de gemeente Nieuwegein. Op 1 januari 2001 heeft er, naast de samenvoeging van de gemeenten Vleuten-De Meern en Utrecht, een grenscorrectie met Nieuwegein plaatsgevonden. Sindsdien hoort Rijnenburg bij de wijk Vleuten-De Meern in Utrecht.

De wijk Vleuten-De Meern is wijk 10 van Utrecht. Er wonen ongeveer 46.000 inwoners in deze wijk en het beslaat maar liefst 38% van het oppervlak van Utrecht!

Vleuten-De Meern bestaat uit 7 deelwijken, die elk weer bestaan uit meerdere buurten. De 7 deelwijken zijn: De Meern, Haarzuilens, Máximapark, Rijnenburg, Veldhuizen, Vleuten en Vleuterweide. Klik hier voor een plattegrond.

Naast de historische kernen heeft de komst van het Vinex-project Leidscherijn ook tot veel nieuwbouw in Vleuten en De Meern geleid. In het boek ‘van Vicus tot Vinex’ van de Historische Vereniging staat de geschiedenis van deze prachtige wijk uitgebreid omschreven.