Wijkraad heeft aandacht voor Haarzuilens

Traditiegetrouw komt de wijkraad Vleuten-De Meern-Haarzuilens een keer per jaar langs in Haarzuilens om te praten met de inwoners en van gedachten te wisselen over de toekomst.

En dit jaar was dat niet anders, maar nu wel met versterking van Hoor de Haar, de belangenvereniging van inwoners uit het brinkdorp. De opkomst was groter dan de afgelopen jaren. Zo’n 80 inwoners kwamen naar de loods van Emmaus aan de Eikstraat om eens te horen en ook om mee te praten. De gemeente was ook goed vertegenwoordigd met Stef Verheul, van wijkservice centrum en Louke Visser, wijkregisseur Vleuten-De Meern. Verder ook Gradus Lemmen, gebiedsmanager Natuurmonumenten, en van Kasteel De Haar was Aletta de Jong op de vergadering. Golfclub De Haar was verhinderd, maar na de zomer wordt iedereen uitgenodigd om langs te komen en het laatste nieuws te horen over de plannen en uitbreiding van de golfclub. Een peiling op de vergadering wees uit dat er veel belangstelling was voor de bijpraatbijeenkomst op de golfclub.

Er was weer genoeg om over te praten en dat gebeurde ook in een sfeer van betrokkenheid, maar wel met een duidelijke mening van de inwoners, aldus wijkraadvoorzitter Hanneke Rouwers. Eerst was er de uitleg over het werk van de wijkraad en hun rol richting de gemeente met gevraagd en ongevraagd advies. Ook werd nog even kort de enquête over het wonen en leven in Vleuten, De Meern en Haarzuilens toegelicht. Het is goed toeven in deze grootste wijk van Utrecht, maar er zijn wel veel aandachtspunten, ook in Haarzuilens.

Het dorp staat al jaren onder druk met steeds meer activiteiten en toerisme en dat gaat niet altijd even goed. Kasteel De Haar is een grote trekker met bezoekers uit binnen- en buitenland en de groeiende recreatieve natuur rond Haarzuilens trekt ook steeds meer volk en dan knelt wel. Daarnaast blijven er klachten over het onderhoud van de wegen en stoepen en parkeerplaatsen. Haarzuilens krijgt ook binnenkort te maken met twee nieuwe wijken in de nabije omgeving. Het bouwen aan Haarzicht aan de Thematerweg schiet al aardig op en de ruim 500 woningen met een school zorgen ook weer voor extra verkeer. Vooral de fietsoversteek op de Thematerweg was onderwerp van discussie.

De Wijkraad houdt zich daar intensief mee bezig en de dringende wens is een voetpad langs de hele Thematerweg tussen Vleuten en Haarzuilens, ook omdat het fietspad steeds drukker wordt, mede door de fietsbrug over de A2 tussen het natuurgebied en Maarssenbroek. En dan is er vanaf 2019 de ontwikkeling van de wijk Haarrijn met zo’n 400 woningen tussen de plas en de A2 op de hoek bij Maarssenbroek. Ook dat zal gevolgen hebben voor het verkeer in het gebied. De wijkraad beloofde alle ontwikkelingen goed te volgen.